Artikler, rådgivning og guides

Villa № 8

Standard købsomkostninger i Spanien - forklaret

Her kan du læse alt der er værd at vide om de omkostninger der kan være forbundet med boligkøb i Spanien. 

Når man køber, eller skal købe bolig i Spanien, er det vigtigt altid at medregne købsomkostningerne fra start af, så man ikke bliver negativt overrasket. Købsomkostninger ved boligkøb i Spanien er en uundgåelig udgift, desværre. Det fungerer lidt ligesom en p-bøde, man bare skal sørge for at betale – en driftsomkostning i livet. 

Til gengæld kan du læse med her, og blive meget klogere på hvad det egentlig er du skal betale for. Det er da en start. Uanset, hvorhenne i Spanien og hvem du vælger at bruge som ejendomsmægler, vil du rundt regnet skulle ligge omkring 10-12% af boligens pris oveni købsprisen på boligen. Når man deler bolig med andre, bliver disse udgifter naturligvis minimeret. Det giver mening at dele!

Hvad indeholder købsomkostningerne ved boligkøb i Spanien?

Overførselsskatten

Først og fremmest, skal man sørge for at regne den største post med i sine overvejelser ved delebolig køb i Spanien – nemlig den afgift der populært går som “overførselsskatten”.

Afgifter for at købe en bolig ligger på mellem 8 og 10% af deleboligens købspris. Dette er en afgift til staten, en “overførselsskat” eller på spansk “Impuesto de Transferencia de Propiedad”. Af de første 400.000 euro betales 8%, af de næste 300.000 euro betales 9% og 10% af prisen der overstiger 700.000€.

Køber du projektsalg betaler du ikke afgift, men derimod en såkaldt IVA på 10%. IVA står for Impuesto Sobre El Valor Añadido og er det, som i Danmark hedder moms. Udover dette, betales der yderligere 1,5% i stempelafgift ved projektsalg.

Notar

Udover ovenstående, kommer notar omkostninger ved delebolig i Spanien.

Selv om det ikke er usædvanligt, at denne udgift bliver et forhandlingspunkt mellem sælger og køber, er det oftest køber, der bærer denne omkostning. På købsstidspunktet er det kun muligt at anslå, hvad disse omkostninger vil beløbe sig til, men det vil være ganske korrekt at vurdere dem til ca. 0,45 % af købesummen.

Tinglysning

Ligesom i Danmark skal man betale for tinglysningafgiften af delebolig købet i Spanien. Igen er dette en udgift, som normalt dækkes af køberen, men det er ikke lovmæssigt bestemt. Denne udgift kan også kun gives som et overslag, først når skødet er blevet fremlagt for det pågældende tinglysningskontor, får du et præcist beløb. Men et tillæg på 0,5 % af købesummen skulle være nok til at dække udgiften. 

Advokat 

Selvom det ikke er et krav, at man benytter en advokat, når man køber ejendom i Spanien, vil Villa no. 8 altid gøre brug af juridisk hjælp på Mallorca til købet af et fælles feriehus.

Advokatsalærerne varierer fra firma til firma, nogle kræver en procentsats af salgssummen (1-1,5 %) og andre tager en fast rate, som typisk starter fra omkring 900 euro for en enkelt tjeneste.

Vores advokat tager ca. 1% af købsprisen.

Tillægstjenester kan meget vel blive opkrævet som ekstra, men vi får selvfølgelig altid en oversigt til jer/dig før vi går i gang med at købe deleboligen i Spanien.

Arkitekt vurdering

I Spanien handles en bolig som beset, hvilket betyder at køber har undersøgelsespligt. I Spanien udarbejdes der ikke en tilstandsrapport, og der tegnes ikke en ejerskifteforsikring. Derfor undersøger vi udover den rent juridiske del og så den fysiske del. Det vil sige, specielt med huse ser vi at der er blevet tilskrevet flere kvadratmeter end hvad lovligt, som er ganske normalt – men naturligvis noget man skal være klar over ved købet af en delebolig andel i Spanien. Det er selvfølgelig anbefalelsesværdig at få oplyst om dette er tilfældet og i så fald hvilke områder det gælder, hvordan situationen ser ud, om der er løsninger eller ej, eller om man kan blive berørt af dette i fremtiden, hvilket alt sammen er noget en arkitekt kan svare på.

Priser på en arkitekt ved boligkøb i Spanien varierer efter størrelsen på grunden men ligger på omtrent 500-1500 euro. Den endelige pris vil fremgå ved valget af ejendommen.  

Rigtig god jagt på din nye andel i en feriebolig i Spanien. Tøv aldrig med at kontakte os – eller book et direkte møde her.

Nu er det blevet meget nemmere at få andel i en feriebolig i Spanien

Du kan se Nykredits webinar om køb af bolig i Spanien her. Vi henviser til Nykredit og samarbejder omkring finansieringsløsninger omkring alle former for andele af ferieboliger med Villa No. 8.

hvordan fungerer en andels feriebolig med villa no. 8

Læs mere omkring hvordan

Hvordan fungerer det?

Læs med herunder for at vide meget mere omkring hvordan det er at eje en feriebolig propertionelt. Vi guider hele vejen igennem.

martin-widenka-61HdqMxX2lc-unsplash

Oftest stillede spørgsmål

Her kan du finde alle svarene

Her kan du læse alle svarene på de oftest stillede spørgsmål – finder du ikke dit, tøv aldrig med at kontakte os. 

guille-pozzi-wguqf_tabDM-unsplash

Hvad leder du efter?

Hvis du drømmer om noget helt andet

Vi er nok specialiserede i Mallorca og Danmark men vi vokser hele tiden. Kontakt os og skriv dig op til din drømmebolig i dag.

ajax-loader